Tandlægerne Østbirk
Røntgen billede

Tandeftersyn

Det er vigtigt med regelmæssige besøg ved tandlægen, så sygdomstilstande kan opdages eller helt undgås.
Ved det normale tandeftersyn får du lavet en tandrensning, som fjerner belægninger på tænderne og derved hjælper til at sørge for en god mundhygiejne.

Tandbørster

Hvor ofte skal jeg have et eftersyn?

Ifølge Tandlægeforeningens ydelser og regler for tilskud til tandeftersyn inddeles patienter i grupper (grønt, gult eller rødt spor), der fastsætter, hvor ofte du skal komme til eftersyn ved din tandlæge - og dermed hvor mange eftersyn du er tilskudsberettiget til.

Hvilken gruppe du tilhører, og dermed hvor ofte du skal komme, laver du en individuel aftale med din tandlæge om.


Overhold eftersyn og modtag tilskud

Det er vigtigt, at du overholder dine eftersyn, for at du kan få dine tilskud, ligesom det er afgørende for dine tænders sundhed.

Som hovedregel anbefales det, at du som minimum får lavet et eftersyn en gang om året. Hvad dit behov præcist er, vil tandlægen fortælle dig om ved næste besøg.

Hvilke typer eftersyn findes der?

Med Tandlægeforeningens nye ydelser er antallet ændret og flere er kommet til. Du kan stadig få foretaget dit regelmæssige tandeftersyn, men dette hedder i dag en diagnostisk grundundersøgelse og indebærer, at du bliver tjekket for, om alt i munden er, som det skal være.

Afhængig af situationen i mundhulen kan du få en udvidet grundundersøgelse eller en statusundersøgelse. Det forklarer tandlægen dig om.


For patienter i gult og rødt spor findes der i dag også en individuel forebyggende behandling, der laves i forbindelse med en statusundersøgelse og forudgående undersøgelse. Her har tandlægen fundet et behandlingsbehov, der udløser den individuelle forebyggende behandling.

Du skal indstille dig på, at tandlægen tager røntgenbilleder - og i nogle tilfælde panorama billeder - af dit tandsæt, for at kunne give dig en behandlingsplan. Dette betaler man som patient ekstra for, men er nødvendig for tandlægen, for at kunne følge udviklingen i mundhulen.

Flot smil - rene tænder

Hvis du er medlem af en dækningsberettiget gruppe i Sygeforsikring "danmark" så får du 100% i tilskud til både tandeftersyn og tandrensning hvis du er mellem 18 og 25 år.

Hvad får jeg undersøgt ved tandeftersynet?

Til et tandeftersyn får du lavet en undersøgelse af dit tandsæt og mundhule. Her fastsætter tandlægen dit behandlingsbehov og inddeler dig i den gruppe, som du tilhører.

Ved eftersynet får du altså en plan for, hvad du selv skal gøre, for at opretholde eller forbedre din mundhygiejne, samt en plan for, hvor ofte du skal gå til kontrol ved tandlægen.

Det er vigtigt, at du overholder dine eftersyn, da du her får vished omkring udviklingen. Du sikrer ligeledes, at begyndende tandproblemer bliver opdaget i tide, og ikke udvikler sig til mere omfattende skader.

Hvordan bliver jeg indkaldt til et tandeftersyn?

Er du ny patient ved tandlægen, skal du selv bestille en tid til et eftersyn. Her får du af vide, hvilken gruppe du tilhører, og hvor ofte du skal komme.

Du kan herefter lave en aftale med tandlægen om, at du regelmæssig bliver indkaldt, når det der nødvendigt. Går du fast ved en tandlæge, bliver du automatisk undersøgt og inddelt i grupperne ved dit næste eftersyn.


Søg behandling og spar penge

Vær derfor opmærksom på, at du har en aftale med din tandlæge om indkald, så du ikke springer et vigtigt eftersyn over. Det betaler sig at holde løbende øje og søge behandling, hvis det er nødvendigt, da det nedsætter behovet for behandling - og dermed sparer dig for en masse penge.

Instrumenter

Er det tid til undersøgelse?

Telefon75781838